Дали ќе се Надминеме за да не се Разединиме?

Continue reading “Дали ќе се Надминеме за да не се Разединиме?”

Што всушност е корупцијата и зошто живееме во земја на скршени срца

Живееме во земја на скршени срца. Ова не е поетски израз насочен да го дораспара ранетото срце на човекот што суштествува во Македонија. Овој исказ е практична дијагноза на една специфична болест што владее во нашата земја, која се пренесува преку вербалните интеракции помеѓу луѓето и преку една стихијна кармичка реакција, која може да се долови со народната поговорка: жнееш што си посеал. Оваа болест се вика „корупција“, а Македонија е земја на скршени срца затоа што во неа речиси и да нема човек што на еден или друг начин не бил погоден од нејзините ефекти.

Continue reading “Што всушност е корупцијата и зошто живееме во земја на скршени срца”

Привилегијата да влијаеш преку сопствената мисла не значи дека тоа го правиш совесно

Некои луѓе што треба да важат за некој и нешто во земјава и во градов, за некаков пример да речеме, си дозволуваат да изјавуваат зелени никулци од мисла од свое име, а во однос на многу други ним познати и непознати луѓе. Таквите искази ненајавено и непредизвикано им нанесуваат штета на недолжни луѓе што ќе се препознаат во суштествената мизерија на лошата мисла што се нашла во фраза на општа вистина.

Тажната вистина е што за да привлечат внимание (во денешен ден, лајкови) овие луѓе општат со најдолен цинизам и на тој начин се откажуваат несвесно од својот личен интегритет. Болната вистина за нив е што тие не помагаат во олеснувањето на оваа тешка ситуација, туку само ги дозамрсуваат вијугите на секојдневниот човек, и според тоа, тие се клише со рацете во џеб – анахронизам во новото човештво кое се буди во побудата да дава поддршка на другиот, наместо да го дотепува психички.

Пријатели, и по дух-но не и по карактер- соборци за новото човештво: најлесно е да се биде циник, но уште полесно е, и поблагодарно, да бидеш ништо, непознат, неславен, неинтересен човек.

Сеуште не Homo sapiens

Човекот припаѓа на видот Homo sapiens. Homo sapiens на латински значи „мудар човек“. На светската листа на животни на кои им се заканува уништување човекот ја носи значката Least Concerned, односно, „под најмала закана“. Сепак иронично е тоа што токму Homo sapiens е причинител на исчезнувањето на илјадници живи видови. Логично, следи прашањето колку сме мудри ние – колку е мудар Homo sapiens? Continue reading “Сеуште не Homo sapiens”

Народот поплавен, системот на поправен

По вториот ден обилни врнежи што најтешко ја погодија североисточната периферија на Скопје, утрово почнаа да се сумираат впечатоците од терен. За жал, во медиумскиот простор и на социјалните медиуми денес доминираше една непрокопсана атмосфера на залудно трошење зборови и енергија. Во меѓувреме, луѓето кои се погодени од невремето несомнено останаа без мирен сон. На нив не им значи апсолутно ништо дневното политиканство и наддавањето со мудровид цинизам од страна на масата луѓе, која нема сила и одлучност за да ги санира дупките во колективната свест и во институционалните механизми. Замислете, едните ги нарекуваат другите „мафијаши“ додека другите велат дека тие биле „мафијаши“ пред нив. Со какви детинести менталитети всушности си имаме работа!? Замислете, оние кои треба да дејствуваат за подобар живот на општеството, врмето го губат во гаѓање со зборови! Во меѓувреме, луѓето се збунети и ги губат животите во бизарни несреќи. Continue reading “Народот поплавен, системот на поправен”

Неколку мудрости на Чуанг Це

Чуанг Це бил пред умирање. Неговите ученици се растрчале за да му приредат впечатлив погреб, но тој ги одвратил од намерата:

„Та зошто се потресувате?! Небото и земјата ќе бидат мојот ковчег. Сонцето и месечината ќе ми бидат драгите камења. Планетите и соѕвездијата ќе светат околу мене како златници. И сите битија на овој свет ќе ми дојдат на поменот да се поздрават. Има ли потреба од толку многу церемонии? Сè е решено – дури и повеќе од тоа“! Continue reading “Неколку мудрости на Чуанг Це”