Наизменични семафори за пешаци | Alternating traffic signals for pedestrians

На булевар Св. Кирил и Методиј редовно се создава непотребен застој и хаос во текот на возила поради тоа што пешаците го преминуваат коловозот кога сакаат. Двата пешачки премини им го даваат тоа право. Последицата е испрекинат проток на возила. Секојдневно се случува за секој еден пешак да застанува цела колона возила. Доволно е да застанете пет минути во двете критични места за да забележите колку е непотребен нередот што се создава.  Наједноставниот и најочигледен начин како тоа да се смени е овој:

На двата пешачки премини да се постават два семафора кои „трепкаат“ жолто за возилата а црвено за пешаците.

ramstoresidewalks Continue reading “Наизменични семафори за пешаци | Alternating traffic signals for pedestrians”